Jak pěstovat cibuli?

Čerstvá zelená cibule nebo zpěněná cibule nakrájená na plátky, kterou osmažíte před přidáním dalších ingrediencí při vaření - to vše si můžete připravit z vlastní úrody. Jak cibuli pěstovat, kdy ji sázet a jaké podmínky potřebuje pro skladování? ... číst více

Zobrazit:  

Seřadit podle  

Posledná aktualizácia: 4 minúty 16 sekúnd

Odrůdy cibule

Různé odrůdy cibule se liší tvarem a barvou. Ta může mít barvu od zcela bílé přes typickou zlatou až po červenou. Lišit se mohou i chuťové vlastnosti. Rozmanitost chutí zaujala i mnohé pěstitele. Proto si před výsadbou nebo výsevem vyberte tu, kterou preferujete.

Šalotka

Na pěstování méně náročná cibule s vynikající chutí a různým zbarvením v závislosti na odrůdě. Je menšího vzrůstu, cibule jsou drobnější a je vhodná pro delší skladování. Z jedné mateřské cibule se urodí přibližně 5-15 cibulek. Má ráda středně vlhké půdy a pěstuje se výsadbou ze sazenic na jaře nebo na podzim.

Zimní cibule

Zimní cibule snáší mrazy až do -20 °C. Můžete ji proto pěstovat i ve vyšších nadmořských výškách, aniž byste se museli obávat, že zmrzne. Roste ve větších trsech a pěstuje se jako mladá cibule s odnoží nebo jen s odnoží, kterou lze během vegetace postupně seřezávat. Zimní cibule se nejčastěji pěstuje ze semen.

Kuchyňská cibule

Barvu si můžete vybrat podle konkrétní odrůdy. Vysazuje se sadbou, ale můžete zvolit i výsev ze semen. Dužina kuchyňské cibule má bílou nebo červenou barvu. Je vhodná do salátů a na vaření.

Žlutá cibule

Má všestranné využití v teplé i studené kuchyni a lze ji pěstovat jako jarní nebo podzimní odrůdu. Dorůstá do velikosti 5-7 cm v průměru, má tvrdou slupku a je vhodná ke skladování. Dužina žluté cibule je šťavnatá a má pikantnější chuť.

Bílá cibule

Bílá cibule má vynikající, výraznou chuť. Je ostřejší než žlutá odrůda, ale můžete se setkat i se sladší odrůdou. Má jemnější slupky a šťavnatou dužinu.

Červená cibule

Výraznou barvu a chuť červené cibule ocení všichni milovníci salátů. Vařením ztrácí svou barvu. Červená cibule obsahuje více antioxidantů a méně cukrů než ostatní odrůdy.

Příprava půdy

Cibule je poměrně náročná rostlina. Nejlépe se jí bude dařit v písčitohlinité půdě s pH 6,5-7,5. Nemá ráda těžké jílovité půdy a uzavřená místa, kde není dostatečné proudění vzduchu. Potřebuje také dostatek slunce. Půdu těsně před výsevem odplevelte a nehnojte chlévským hnojem, který cibuli nesvědčí. Vhodnějším hnojivem je kompost.

Výsev cibule

Od března do poloviny dubna je vhodná doba pro výsev cibule. Semena mohou klíčit již při teplotách 2-3 °C. Během klíčení a růstu cibule využije zimní vláhu v půdě. Řádky připravte ve vzdálenosti 20-25 cm a hloubce přibližně 2,5 cm. Vysejte semena a jemně je zatlačte do půdy hráběmi nebo zahradním válcem.

Podzimní výsev

Cibuli můžete vysévat také koncem léta (v druhé polovině srpna) nebo v říjnu, před příchodem prvních mrazíků. Výhodou podzimního výsevu je brzká jarní sklizeň. Pokud rostliny během zimy částečně odumřou, měly by na jaře pokračovat v růstu.

Výsadba sazenic

Sazenice lze vysazovat koncem března až začátkem dubna. Před výsadbou je vhodné je otužit. Umístěte je na terasu a přikryjte je pytlovinou. Před výsadbou půdu zalijte a připravte řádky vzdálené 25 cm od sebe. Sazenice umístěte do půdy kořeny dolů. Po zakrytí půdou by měla mírně vyčnívat. Sázejte ve vzdálenosti přibližně 5 cm.

Péče

Po vyklíčení semen zalévejte opatrně, abyste mladé rostlinky nepoškodili. Pokračujte v hnojení, dokud není růst silný. Zalévejte rovnoměrně, aby měly cibulky dostatek vláhy pro růst. Doba zrání závisí na klimatických podmínkách, odrůdě a také na době, kdy jste semena vyseli. Pokud chcete pěstovat cibuloviny, nezkracujte úrodu cibulovin.

Sklizeň a skladování

Mladé cibulky sklízejte, když jsou silné asi 1 cm. Můžete konzumovat celou nadzemní i podzemní část cibule. Za syrova chutná výborně a připomíná pažitku. Při vaření je nejlepší ji krátce opéct nebo ogrilovat, aby se nerozvařila a zachovala si chuť.

Cibuli vyjměte k uskladnění poté, co zelená část uschne. Před uskladněním ji očistěte od zeminy a nechte ji volně uschnout. Před uložením do krabic nebo vzduchových pytlů cibuli zkontrolujte a poškozenou cibuli vyhoďte. Ořízněte také kořeny. Skladujte při teplotě mírně nad bodem mrazu na suchém místě.


Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies